Klinik perubatan pemakanan INTERCLINIC

Klinik perubatan pemakanan INTERCLINIC menyediakan rawatan pelengkap untuk penyakit kronik dan obesiti yang disediakan oleh Dr Ruz dan pasukan jururawat dan Doktornya. 

Klinik perubatan pemakanan INTERCLINIC menyediakan rawatan pelengkap untuk penyakit kronik dan obesiti yang disediakan oleh Dr Ruz dan pasukan jururawat dan Doktornya. Pendekatan ini memberikan rawatan holistik, tidak hanya ubat dalam perubatan Alopati, tetapi juga dilengkapi dengan pendekatan pemakanan untuk mengawal keadaan penyakit kronik dan bahkan boleh menyembuhkannya.

Antara penyakit kronik yang biasa seperti Diabetes, Hipertensi, Hiperkolestrol, “Fatty Liver”, penyakit buah pinggang kronik, ekzema kronik, rinitis kronik atau sinusitis, asma kronik, dan lain-lain boleh diminimumkan dan mungkin disembuhkan dengan pendekatan perubatan pemakanan. 

Rawatannya sangat tersendiri dan berbeza antara individu berdasarkan sejarah dan pemeriksaan fizikal, dan juga kajian genetik untuk mengenal pasti pendekatan genetik pemakanan dan diet yang anda cenderung untk sensitif atau kekurangan dan diet apa yang paling sesuai dengan anda.

 Dr Ruz juga akan mencadangkan apabila perlu untuk menjalani ibadah puasa atau puasa berkala atau intermittent fasting untuk penyakit tertentu yang bermanfaat. Puasa berkala atau intermittent fasting seperti 8/16 atau 16/8 atau satu hidangan sehari (OMAD) sama ada puasa basah atau kering akan disarankan bergantung kepada keadaan dan keadaan penyakit. 

Perkembangan kawalan penyakit kemudian akan dipantau secara berkala melalui temujanji lanjut dan ujian darah untuk mengenal pasti biomarker radikal bebas dan keradangan serta keadaan organ penting untuk memantau komplikasi di mana rawatan dan pemakanan akan disesuaikan dengan sewajarnya. Antara pendekatan pemakanan yang dilaksanakan oleh Dr Ruz adalah: 

   1.  Makanan rendah karbohidrat
   2.  Makanan tinggi protien
   3. Diet Mediterranean
   4. Diet anti keradangan
   5. Makanan tinggi lemak yang sihat
   6.  Ditoksifikasi diet
   7. Diet DASH – untuk merawat darah tinggi atau hipertensi
   8. Diet bebas gluten.
   9. Diet Buah Pinggang yang Sihat.
   10. Diet Ketogenik
   11. Diet Spesifik Genetik
   12. .Diet Okinawan – Berdasarkan Kajian Centenarian Okinawa.
   13. Diet Makanan Organik.